Zonnepanelen zijn een slimme investering voor het milieu én je portemonnee. Maar hoe zit het met het vermogen van zonnepanelen en wat betekent de term 'Wattpiek' die je overal tegenkomt? In dit artikel lees je er alles over. We leggen uit wat Wattpiek is, hoe je het berekent, en wat het betekent voor de prestaties van je zonnepanelen. Zo maak je de juiste keuze in het vermogen dat jij nodig hebt.

Wat is piekvermogen zonnepanelen?

Duik je in de wereld van zonnepanelen, dan kom je ongetwijfeld de term 'Wattpiek' of 'Wp' tegen. Maar wat is piekvermogen bij zonnepanelen precies? En waar staat Wp voor bij zonnepanelen? We leggen het graag aan je uit.

Het piekvermogen van zonnepanelen drukken we uit in Wattpiek (Wp). Dit geeft het maximale vermogen van een zonnepaneel weer onder ideale testcondities. Denk hierbij aan een perfecte zoninstraling zonder enige vorm van schaduw of bewolking. Het is dus het maximale vermogen dat een zonnepaneel levert bij optimale omstandigheden.

Wanneer we spreken over Wp bij zonnepanelen, hebben we het dus over de capaciteit van een zonnepaneel: hoeveel stroom het paneel onder ideale omstandigheden produceert.

Maximaal vermogen zonnepanelen vs. daadwerkelijk vermogen

Maar hoe verhoudt dit maximale vermogen zich tot het daadwerkelijke vermogen van je zonnepanelen? En wat betekent dit voor jou als particulier? Laten we dit eens nader bekijken.

Het maximale vermogen van zonnepanelen is de capaciteit van een zonnepaneel onder ideale omstandigheden. De technologische ontwikkelingen gaan snel en momenteel bereiken sommige zonnepanelen een maximaal vermogen van wel 500 Wp. Een zonnepaneel met een hoger maximaal vermogen is echter niet altijd de beste keuze.

In de praktijk komen de ideale omstandigheden namelijk zelden voor. Factoren zoals de weersomstandigheden, de positie van de zon en de oriëntatie van de zonnepanelen hebben invloed op het werkelijke vermogen dat je zonnepanelen leveren. Kijk dus niet alleen naar het maximale vermogen, maar ook naar de efficiëntie van het paneel en de kwaliteit van de omvormer.

Soorten zonnepanelen vermogen

Bij het kiezen van zonnepanelen kom je verschillende soorten tegen: monokristallijne zonnepanelen, polykristallijne zonnepanelen en dunne film zonnepanelen. Elk van deze soorten heeft een uniek vermogen, uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Maar hoe vergelijk je deze zonnepanelen op basis van hun Wp? En welke soort biedt het beste vermogen? Laten we dat eens nader bekijken.

Monokristallijne zonnepanelen staan bekend om hun hoge efficiëntie en vermogen. Ze hebben een strak zwart uiterlijk en leveren een hoge energieopbrengst per vierkante meter. Deze panelen hebben vaak een vermogen dat varieert van 300 tot meer dan 400 Wp.

Polykristallijne panelen hebben een iets lager vermogen vergeleken met monokristallijne panelen, maar ze zijn doorgaans ook goedkoper. Ze hebben een blauwachtige kleur en het vermogen varieert meestal tussen de 250 en 350 Wp.

Dunne film zonnepanelen hebben over het algemeen het laagste vermogen van de drie soorten. Ze zijn flexibel en licht, maar hebben een groter oppervlak nodig om dezelfde energieopbrengst te bereiken als mono- en polykristallijne zonnepanelen. Het vermogen van dunne film zonnepanelen ligt vaak tussen de 100 en 200 Wp.

Zonnepanelen vergelijken Wp

Zonnepanelen hebben dus verschillende vermogens. Houd bij het vergelijken van zonnepanelen op basis van hun Wp ook rekening met de kwaliteit van de panelen, de levensduur en de kosten. Het paneel met het hoogste vermogen is niet per se de beste keuze voor iedere situatie. De beste zonnepanelen voor jou hangen af van je persoonlijke situatie en behoeften. Dus, welke soort zonnepanelen kies jij? Om het je makkelijk te maken, hebben we het beste zonnepanelen aanbod voor je samengesteld. Zonnepanelen vergelijken

Hoogste Wp zonnepanelen

Wat is momenteel het allerhoogste Wp dat een zonnepaneel kan halen? Momenteel ligt het hoogste vermogen van zonnepanelen tussen de 750 Wp en 810 Wp. Er wordt zelfs gewerkt aan zonnepanelen van 1000 Wp. Deze zonnepanelen zijn echter niet geschikt voor particulieren, omdat ze te groot en zwaar zijn om op het dak te plaatsen. Een hoger maximaal vermogen betekent dus niet per se dat die zonnepanelen de beste keuze voor jou zijn. Het hangt allemaal af van je persoonlijke situatie en behoeften, zoals de grootte van je dak en je energieverbruik.

Hoeveel Wp zonnepanelen nodig?

Nu vraag je je waarschijnlijk af: hoeveel Wp zonnepanelen heb ik nodig voor mijn persoonlijke situatie? We helpen je graag bij het bepalen van het antwoord op deze vraag.

Jaarlijkse energieverbruik

Om te bepalen hoeveel Wp jouw zonnepanelen nodig hebben, kijken we eerst naar je energiebehoefte. Dit is je jaarlijkse stroomverbruik. Het stroomverbruik van een gemiddeld huishouden is bijvoorbeeld 2900 kWh per jaar. Op basis van dit aantal kunnen we vervolgens berekenen hoeveel Wp aan zonnepanelen je nodig hebt om deze behoefte te dekken.

Daarnaast spelen ook andere factoren een rol, zoals de ligging en grootte van je dak, de hellingshoek en eventuele schaduwval. Deze factoren beïnvloeden de hoeveelheid zonlicht die je zonnepanelen opvangen en daarmee ook op de hoeveelheid stroom die ze opwekken.

Hulp aantal zonnepanelen op dak bepalen

Bij ons krijg je de keuze uit drie verschillende panelen. Onze zon-expert helpt je stap voor stap bij de aanschaf van zonnepanelen, van advies tot installatie. We berekenen het benodigde aantal panelen en kiezen ook het juiste vermogen omvormer voor de panelen. Zo haal je het maximale rendement uit je investering.

Wattpiek zonnepanelen berekenen

Vraag je je af hoe je het aantal Wattpiek van je zonnepanelen berekent? We helpen je graag verder. Het vermogen van zonnepanelen ligt vast, dus dat is niet iets wat je zelf berekent. Maar wat je wel kan doen, is het totale aantal Wattpiek van een set zonnepanelen berekenen.

Stel, je hebt gekozen voor zonnepanelen met een vermogen van 400 Wattpiek per stuk. Je wil er 10 op je dak laten plaatsen. Om het totale piekvermogen van deze set te berekenen, vermenigvuldig je het vermogen van één zonnepaneel (400 Wp) met het totale aantal zonnepanelen (10). Dat geeft: 400 Wp x 10 = 4000 Wp. Dus, met 10 zonnepanelen van 400 Wp, krijg je een totaal vermogen van 4000 Wp op je dak. Dat is een stevige hoeveelheid groene energie!

Vermogen zonnepanelen berekenen

Het berekenen van het totale vermogen van je zonnepanelen is een belangrijke stap bij het plannen van je zonne-energiesysteem. Daarmee krijg je een realistisch beeld van de te verwachten energieopbrengst. Hulp nodig bij het berekenen van het vermogen van zonnepanelen?

Doe de dakcheck

Zonnepanelen Wp naar kWh

Hoe zet je het vermogen van zonnepanelen in Wp om naar de daadwerkelijke energieopbrengst in kWh? Dat leggen we graag uit.

Laten we beginnen met Wattpiek. Dit is de maatstaf die aangeeft hoeveel vermogen een zonnepaneel produceert onder ideale omstandigheden. Echter, deze ideale omstandigheden - zoals een perfecte zonnestand en temperatuur - zijn in de praktijk zelden haalbaar. Daarom gebruiken we een omrekenfactor om de verwachte jaarlijkse opbrengst in kWh te berekenen.

In Nederland is die omrekenfactor gemiddeld 0,88. Dus als je wilt weten hoeveel kWh een zonnepaneel van 370 Wp per jaar oplevert, vermenigvuldig je 370 met 0,88. Dat komt uit op ongeveer 326 kWh. Maar let op: dit is een gemiddelde. De werkelijke opbrengst varieert.

Zonnepanelen Wattpiek per m2

Overweeg je zonnepanelen te installeren en vraag je je af hoeveel Wattpiek per m2 dat oplevert? Dat hangt af van een aantal factoren, waaronder het vermogen per paneel. Het vermogen van een zonnepaneel geven we aan in Wattpiek (Wp). Dit geeft aan hoeveel stroom een zonnepaneel kan opwekken onder optimale omstandigheden.

Stel je voor, je kiest voor zonnepanelen met een vermogen van 400 Wp per paneel en je zonnepaneel is 1,94 m2. Als je dan het totale vermogen van het paneel deelt door het oppervlak, krijg je het vermogen per vierkante meter. In dit geval: 400 Wp / 1,94 m2 = ongeveer 206 Wp per m2.

Zonnepanelen vermogen per paneel

Het aantal Wp per zonnepaneel kun je eenvoudig achterhalen door te kijken naar de specificaties van de zonnepaneel die de fabrikant levert. Onthoud wel dat dit een indicatie is. De werkelijke opbrengst van je zonnepanelen hangt af van factoren zoals de oriëntatie van je dak en de hoeveelheid zonlicht die je panelen ontvangen.

Hulp bij benodigd vermogen per zonnepaneel

Heb je hulp nodig bij het berekenen van het vermogen per m2 voor jouw zonnepanelen? We helpen je graag met de beste oplossing voor jouw situatie. Neem vandaag nog contact met ons op!

Zonnepanelen prijs per Wp

Ben je benieuwd naar de prijs van zonnepanelen per Wattpiek (Wp)? Dat leggen we je graag uit. We gaan hierbij uit van zonnepanelen met een maximaal vermogen van 400 Wp per paneel.

De prijs van zonne-energie

Wil je de prijzen van verschillende zonnepanelen vergelijken? Dan is het handig om de prijs terug te rekenen naar 1 Wp. Zo zie je gemakkelijk en snel welke panelen de beste prijs-kwaliteitverhouding bieden. Volgens Milieu Centraal komt de prijs per Wp uit op 1,25 euro. Dit betekent dat voor elk Wattpiek aan vermogen dat een zonnepaneel kan opwekken, je ongeveer 1,25 euro betaalt.

Opbrengst zonnepanelen per Wattpiek

De opbrengst van zonnepanelen is de hoeveelheid stroom (kWh) die een zonnepaneel opwekt. De opbrengst hangt samen met het vermogen. Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek. Hoe groter het vermogen, hoe hoger de opbrengst van het zonnepaneel. Toch is niet alleen het vermogen van invloed op de opbrengst.

De opbrengst van zonnepanelen verschilt vaak per maand. Dit is afhankelijk van het aantal zonuren en de temperatuur. Over het algemeen zijn mei, juni en juli de beste maanden voor zonnepanelen. Ook de ligging van het dak ten opzichte van de zon, de hellingshoek en schaduwvorming hebben invloed op de opbrengst van de zonnepanelen.

Met de Dakcheck bereken je wat je bespaart met zonnepanelen. Dit is een indicatie. Wil je meer informatie over zonnepanelen mogelijkheden?

Adviesgesprek aanvragen

Veelgestelde vragen over vermogen zonnepanelen

Wat is het verschil tussen Watt en Wattpiek bij zonnepanelen?

Watt staat voor het vermogen dat een apparaat verbruikt of een installatie opwekt. Wattpiek daarentegen, aangeduid als Wp, is de maat voor het maximale vermogen dat een zonnepaneel onder ideale omstandigheden opwekt.

Hoe haal ik maximaal rendement uit mijn zonnepanelen?

Om het maximale rendement uit je zonnepanelen te halen, zorg je ervoor dat ze optimaal geplaatst zijn (richting het zuiden en in een hoek van 36 graden) en vrij blijven van schaduw. Regelmatige reiniging helpt ook bij het behouden van de efficiëntie.

Is er meer vermogen nodig als ik meer elektriciteit wil opwekken?

Ja, als je meer stroom wilt opwekken, heb je zonnepanelen nodig met een hoger totaal vermogen. Dit betekent dat je of meer panelen nodig hebt, of panelen met een hoger vermogen per paneel.